Kotiseututyö
Yhdistys toimii alueensa asukkaiden ja yhteisöjen yhdyssiteenä, tekee aloitteita ja esityksiä, edistää perinteiden, historian ja nykypäivän tallentamista sekä luonnon- ja kulttuuriympäristön vaalimista. Yhdistys harjoittaa kotiseututietoutta lisäävää julkaisutoimintaa sekä osallistuu valtakunnallisille kotiseutupäiville.
Tervetuloa mukaan yhdistystyöhön!
Yhdistyksen aloitteesta on tehty seitsemän eri muistomerkkiä Kainuuseen
Louis Sparren muistokivi
Kalkkisillantie, Kajaani
Louise (Pehr Louis Sparre af Söfdeborg) oli ruotsalainen kreivi, taiteilija, graafikko, huonekalusuunnittelija ja kirjailija. Sparre kuvasi Kainuun kansan elämää tervakulttuurin aikakaudella ja asui Kajaanissa Pyörteen tilalla yli kuukauden ajan vuonna 1893. Ämmäkosken rannalla sijaitseva muistokivi paljastettiin Kainuun Museoyhdistyksen 50-vuotisjuhlan yhteydessä vuonna 1980.
Louis Sparren muistoreliefi
Pyörteen tila, Kuurnantie 85, Kajaani
Opettaja Yrjö Vuorion suunnittelema reliefi, 1990. Pyörteen tilan päärakennuksen seinässä sijaitseva Louise Sparren muistolaatta paljastettiin Kainuun Museoyhdistyksen 70-vuotisjuhlassa vuonna 2000. Louise (Pehr Louis Sparre af Söfdeborg) oli ruotsalainen kreivi, taiteilija, graafikko, huonekalusuunnittelija ja kirjailija. Sparre kuvasi Kainuun kansan elämää tervakulttuurin aikakaudella ja asui Kajaanissa Pyörteen tilalla yli kuukauden ajan vuonna 1893.
Louis Sparren muistolaatta
Riekinranta, Härkölä, Sotkamo
Taiteilija Louis Sparren muistolaatta on kiinnitetty Härkölän talon seinään 18.10.2008. Laatan on suunnitellut Kainuun museo- ja kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Paavo Enroth. Joissain lähteissä Sparren kyläilyn aikaan Härkölän tilaa asuttavan Härkösten suvun kerrotaan asuneen tilalla aina 1750-luvulta alkaen mutta alkuperäislähteiden mukaan Sirviölän tilaa on asuttanut ihan eri suvut ennen Härkösiä. Kun Louis Sparre vaimonsa Evan kanssa saapuu Riekinrannan Härkölään helmikuussa 1894, taloa isännöi Jaakko Antinpoika Härkönen vaimonsa Anna Kustaava Tervosen kanssa. Perheeseen oli syntynyt kaiken kaikkiaan 12 lasta, joista kaksi oli kuollut pienenä. Sparren pariskuntaa oli siis vastassa melkoinen pesue. Härkölässä ollessaan Louis Sparre luonnosteli luontoa, maisemia ja sen ihmisiä. Vuodelle 1894 on päivätty useita piirroksia, joihin on merkitty paikaksi Sotkamo. Tarkempaa tietoa kuvien esittämistä ihmisistä ei ole muistiin kirjattu mutta on helppo olettaa, että kuvissa saattaisi olla Härkölän isäntäperhettä ja lapsia.
Talonpoikaiskulttuurisäätiön kunniakilpi
Takkila, Suomussalmi
Selkoskylän vanhan Takkilan seinään naulattiin elokuussa 1993 ensimmäinen Suomussalmelle myönnetty Talonpoikaiskulttuurisäätiön kunniakilpi vanhan rakennusperinteen säilyttämisestä. Takkilan pihapiiri on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennuskokonaisuus, johon kuuluu kolme asuintaloa eri ajoilta sekä talonpoikaiseen elämänmuotoon kuuluvat talousrakennukset vanhoine esineineen. Takkilanvaaralla elettiin vanhaan malliin omavaraisessa taloudessa ja syrjässä vielä pitkään sotien jälkeen. Sijainti kaukana metsien keskellä säästi tilan sodan tuhoilta. Tie Takkilaan asti valmistui vasta 1961. Takkilan vanha päärakennus, alkujaan sisäänlämpiävä paritupa on peräisin vuodelta 1810. Seuraava asuinrakennus valmistui 1922 ja uusin 1983.
Johan Henrik Fieandtin muistomerkki
Kajaanin rantapuisto, Kajaani
Johan Henrik Fieandt (1683-1741) Kajaanin linnan viimeinen päällikkö. Kajaanin linnaa vuonna 1716 kuuden viikon ajan 4000 miehen venäläisarmeijaa vastaan puolustaneen päällikön muistomerkki paljastettiin 19.8.2017 Kainuun museo- ja kotiseutuyhdistyksen ja Kajaanin kaupungin toimesta.
Eino Pitkäsen reliefi
Kajaanin taidemuseon seinä, Linnankatu 14, Kajaani
Arkkitehti Eino Pitkänen vaikutti Kajaanissa vuosina 1932 – 1954 ja hän suunnitteli kaupunkiin useita arvorakennuksia. Vuonna 1936 valmistunut poliisilaitos on ensimmäisiä Pitkäsen suunnittelemia rakennuksia ja se toimi poliisilaitoksena aina 1980-luvulle saakka, kunnes vuonna 1985 rakennus saneerattiin taidehallin käyttöön. Vuodesta 1993 lähtien se on toiminut Kajaanin taidemuseon näyttelytilana. Kajaanin keskustan lisäksi Eino Pitkäsen kädenjälki näkyy myös mm. Purolan kaupunginosan asemakaavassa. Laatassa on lisäksi Jukka Nissisen valmistama profiilikuva Pitkäsestä.
Puheenjohtaja
Paavo Enroth
Puh. 0400 686 161
Ensiläntie 512
87200 Kajaani
Sihteeri
Senja Säkkinen
Puh. 050 530 2406
senja.sakkinen@gmail.com
Ota yhteyttä
Johtokunta 2024
- Paavo Enroth, Puheenjohtaja
- Maria Helo, Varapuheenjohtaja
- Senja Säkkinen, Sihteeri
- Maija Karjalainen, Varainhoitaja
- Helena Aaltonen
- Anna-Liisa Helttunen
- Hanna Hatva
- Hannu Huotari
- Seppo Rytivaara
- Aira Väyrynen-Larentzos
- Kaleva Kovalainen, Asiantuntijajäsen
© Kainuun museo- ja kotiseutuyhdistys ry 2024 - kalevak.fi